En annorlunda turistattraktion...

Idag är sista dagen i Palawan innan vi beger oss mot Manila och sen Bali. Vi har haft en kanon vistelse här på Palawan och det är nog mitt favoritställe hittills i Filippinerna! Vi har spenderat mycket tid i Puerto princesa, det är en trevlig stad att bara ta det lugnt i med billigt boende och billig mat.
 
Puerto princesa baywalk
 
 
Utanför Puerto princesa finns ett unikt fängelse som de kallar för "fängelset utan väggar". Det finns inga fängelsemurar och interner från "minimum security" kan gå fritt omkring i ett begränsat område och jobba på risfälten och jobba som bönder. Deras familjer kan bo i området och jobba tillsammans med dem.
 
 
 
 
Det är fritt för vem som helst att besöka fängelset, och du kan prata fritt med interner som sitter inne i låg- och medium nivå av säkerhet. De sitter inne för allt från rån och bedrägeri till mord. Man kan endast besöka den öppna delen av fängelset,och man får inte möta de som sitter i "maximum security".
När man kommer dit möts man av en liten souvenirshop där internerna har tillverkat egna saker (nyckelringar, armband etc) för att sälja. Plötsligt kom en kille fram och frågade om de fick dansa för oss, och plötsligt var det flera interner uppradade och utförde en dansshow! Flera av de kom från "medium security"-delen och fick vara i ett begränsat område mellan 07-17, övrig tid bakom murar. Internerna hade olika färger på tröjorna beroende på om de var maximum, medium eller minimal security så det är lätt att känna igen dem från långt avstånd.
 
 
 
 
Jämförelse av tattueringar =)
 
 
 
Efteråt gick vi runt och pratade länge med en av internerna. Han hade suttit inne i 22 år, och berättade allt från när han satt inne i högsäkerhetsfängelse i Manila tills nu. Det var riktigt intressant! Han sa att det hade förekommit flyktförsök här men de åkte alltid fast, gränserna är hårt bevakade. "Och även om man lyckas ta sig ut så får man komma ihåg att vi är på en ö - enda sättet att komma undan är om du blir hämtad av en privat helikopter, annars så åker du fast förr eller senare!" skrattade våran "guide". Han berättade också att flyktförsök straffas hårt och det läggs på 2-4 år på ditt nuvarande straff, så det var inte värt att försöka.
 
 
 
På vägen hem stannade vi på en Crocodile farm, där vi såg den största krokodieln jag nånsin sett!
 
Krokodil, ca 6 m (!) lång
 
Bearcat, också kallad för Binturong
 
 Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0