En matresa genom asien

Både jag och Daniel älskar ju mat, så det är nästan det vi ser fram emot mest på varje nytt ställe vi kommer till. Av alla länder hittills så måste jag nog säga att favoritländerna har varit Myanmar och Indonesien (räknar inte med Thailand, det är det godaste och är ett kapitel för sig:-))
 
Tänkte här sammanfatta lite om de länderna vi varit i:
 
 
 
Myanmar
 
Det bästa med måltiderna i Myanmar var att man fick så enormt mycket mat. Beställde man 2 huvudrätter fick man 10 smårätter till utan extra kostnad. Det är deras sätt att äta och var väldigt trevligt. Det var små skålar med sallader och olika bönpasta, chilipasta, vitlökspasta mm.
 
 
Tea leaf salad - mitt favoritsnacks i hela asien. Skulle kunna äta bara det ett bra tag framöver!
Kokade teblad blandat med vitlök, olja mm. mixas med bönor, sesamfrön, tomat, kål.. äts med chili och vitlök.
 
 
Typisk måltid i Myanmar!
 
 
 
 
Myanmar tar hem priset för sötaste kläderna också med deras kjolar :-)
 
 
 
 
Streetfood i Myanmar...? Nej - medicin med andliga krafter! Kortet tagit i Kinpun.
 
 
 
 
 
 
Kambodja
 
Det var ingen speciell mat i Kambodja som fick oss att drömma om det igen, faktiskt. Förutom Kep och deras kända krabba...
 
Fish Amok - nationalrätten.
 
Streetsnacks i Siem Reap. Friterade ormar, spindlar, grodor mm..
 
 
Kep var också känd för sin närodlade peppar. Här biff med Kep-peppar, de gröna kulorna.
 
 
 
 
 
 
Vietnam
 
Mycket gott fanns det i Vietnam, men det når inte riktigt samma mått som Thailand ;-)
 
Kommer inte ihåg vad detta hette, men det var som en vikt "pizza" som man rullade in i rispapper med sallad och doppade i en sås av chili, ingefära m.m.. gott!
 
 
 
Vietnamesisk nudelsoppa - Pho
 
 
Favoriten av oss både under hela resan - Vietnamesisk curry! Åt den mycket och den var lika god varje gång, på alla ställen!
 
 
 
 
Hong Kong
 
Maten i Hong Kong var ganska "slafsig", personalen var inte så bra på service och det gjorde inget större intryck på oss. Dock så var portionerna enorma så en rätt kunde lätt ha delats på 2 personer.
 
 
Biffgryta med ris
 
 
"Chinese baked pork chop rice". Ris med fläsk, ost, ägg, tomatsås, svamp.. en riktig blandning men det var helt okej. En typisk maträtt i Hong Kong.
 
 
Vi åt aldrig anka, men det såg inte så lockande ut...
 
 
 
 
 
 
 
 
Filippinerna
 
Trots mitt favoritland naturmässigt (så vackert där!),  var nog Filippinerna det tråkigaste matlandet under vår resa hittills. De billiga gatuköken serverade endast mat som stått framme länge - det var torrt och kallt och kanske inte det bästa för magen.. men ingen verkade bry sig och det var populärt hos lokalbefolkningen. Annars var nog deras specialitet grillat. Överallt kunde du hitta billiga BBQ-ställen och grillat är ju alltid gott, men man tröttnar på det efter ett tag.
 
BBQ-grillspett med potatis eller ris. En vanlig måltid för oss i Filippinerna.
Tallriken högst upp är longanisa -  det var extremt gott och ett vanligt inslag i filipinsk frukost (som oftast var longanisa med ris).
 
 
Sizzling pork sisig - en rätt som serveras på het panna. Det bestod av nermalt grisansikte (öra, tunga, hud...) med chili och lök. Ofta stod det bara pork på menyerna, så jag åt det glatt ovetandes om innehållet. Men vi fick lite misstankar när vi såg på några ställen att det var grisansikte.. och eftersökningar på nätet intygade att det var det. Det var faktiskt ganska gott, men ganska fet mat.
 
Det var populärt med stekrätter på het sprakande gjutjärnspanna. Härnedan biff med lök.
 
 
Chorizo på het panna
 
 
Halo Halo
Typisk filipino efterrätt med is, frukt, glass, kokosmjölk.. mycket sött. Och gott.
 
 
 
 
Indonesien
 
 
Favoritlandet för våra smaklökar. Älskar deras kryddningar!
 
 
Biff rendang - biffgryta i kokosmjölk
Terong balado - aubergine i chilisås
Biff i chilisås
 
Vi är i Sanur nu och åker mot Nusa Lembongan imorgon. De senaste dagarna har vi gjort absolut ingenting, vi börjar bli lite reströtta och måste erkänna att vi ser fram emot att komma hem snart!
 
På återseende!



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0